fredag 12 augusti 2011

Nytt om psykopater

Det är nu sju år sedan min bok Lär känna psykopaten kom ut på Natur och Kultur. Om den boken skrev Martin Grann i förordet så här:
”I och med denna bok har Görel Kristina Näslund bidragit till och ytterligare förstärkt den svenska idétraditionen på området väsentligt. Behovet av en seriös bok om psykopati på svenska som sätter detta fenomen i ett svenskt sammanhang och som samtidigt vänder sig till en bredare publik har funnits länge. Nu är vi äntligen här”.

Det har inte på dessa sju år kommit någon ytterligare bok om psykopater. De fakta jag presenterar om psykopatibegreppets historia, orsakerna till psykopati och våldets ursprung i Lär känna psykopaten håller ännu. Även checklistan som används för att utreda om någon är psykopat är fortfarande aktuell.

Dock har det tillkommit viss forskning som vidgar bilden av psykopaten. Sam Harris är amerikansk filosof och doktor i neurovetenskap. Hans bok The Moral Landscape som kom förra året har i år getts på svenska -- Moralens landskap -- av förlaget Fri tanke.Sam Harris hävdar att det finns vetenskapliga svar på människors olika inställning till moralfrågor.

Varför är inte psykopater som andra? Varför är de känslokalla, höggradigt impulsiva, manipulativa, spänningssökande, snara till lögner och lika samvetslösa som ansvarslösa? Det kan delvis bero en uppväxt i ett splittrat hem med ansvarslösa föräldrar som inte finns vid barnets sida och lär ut vad som är rätt och fel. Men det kan också bero på att psykopaten har en annan hjärnstruktur. Jag skriver mer nästa vecka om den forskning som Sam Harris redovisar i sin bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar